All Images: Daria Scagliola & Stijn Brakkee

The Couch is a very appropriate name for the new project MVRDV designed for the IJburg Tennis Club in Amsterdam as it is meant to represent a living room for IJburg. The building is to become part of the community like a piece of street furniture. The tennis club has 10 clay courts was made to be the center of the club’s activities. MVRD made the club more functional, adding a viewing platform and a club house overlooking the water. The club is accessible to the public, free of charge, 365 days a year. It’s meant to be a hang out spot for the young and the old, either to grab coffee, lounge, or do work.  The space has dressing rooms, a kitchen, storage and toilets along with an open area that can be used for the club’s many events and parties. The roof then dips down to the ground on the south side with steps that double as seating for up to 200 people and two flat platforms on either side.

As for the technical details, MVRD states, “Inside the club house, the concrete construction is clad with FSC-certified wood, with the outside fully sealed with an EPDM polymer hotspray in the same color and texture as the clay tennis courts. The reduced glass surface to the south helps to cool the building. The thermal mass characteristics of the materialization in concrete and wood are used to reach a high degree of energy efficiency. The building will be heated with district heating made efficient by a heat exchange system. In summer there will be natural ventilation, adding to the ambitious sustainability profile of the structure.”

MVRDV-the-couch-tennis-club-house-ijburg-amsterdam-the-netherlands-designboom-03ffrb5vzfpdmhx9ni

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY